Ät rätt och minska de besvär autism ger!

Har du barn som är diagnostiserad inom autismspektrumet? Då kan det här vara värt att veta: Skippa kolhydraterna! Sånt här ger glädjetårar.

En studie, om än liten och “single center”, visar att en lågkolydratdiet tryggt begränsar hur autism yttrar sig.

  1. En grupp åt en diet där 60% av kalorierna kom från fett, 30% från proteiner och 10% från kolhydrater (max 8-10 g/dag)
  2. En grupp åt glutenfri och mjölkfri kost.
  3. Kontrollgruppen åt en diet utifrån sina egna preferenser efter att föräldrarna fått en genomgång kring “balanserad kost”.

Den första och andra gruppen visade ganska stora förbättringar jämfört med kontrollgruppen. Den första gruppen visade på ytterligare förbättringar inom kognition och social förmåga.

Grupp 1 visade på en stor förbättring av autismsymptomen. Enligt CARS (ett av sätten att gradera autism) fanns inga barn med en mild form av autism i början av studien. Efter sex månader fanns fyra barn.
Sex barn var klassade som måttliga och efter studien endast två.
Nio barn var klassade som svår. Efter studien var endast fyra kvar.

Enligt ATEC fanns en förbättring i talet, social förmåga och kognitiv medvetenhet. Beteendeproblemen minskade också men kunde inte visa statistisk signifikans.

Grupp två visade även den på förbättringar.

Om man jämför den diet som grupp ett åt så är den en snällare variant än LCHF. Även om man kollade så att ketoner fans i urinen hos barnen i grupp ett så undrar jag förstås vad som skulle hända om man helt uteslöt kolhydraterna. Spännande är det i alla fall.

Nästa studie hoppas jag handlar om vad som händer då man trycker upp andelen EPA & DHA över 10% av fettsyrorna i blodet, utöver att gå på lågkolhydratkost.

Tack till Malin och hennes blogg BioInd som gav mig tipset

Intressant studie – behandla autism med kost!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *